aandeel stijging

Duitse SAP-aandelen dalen omdat verbeterde vooruitzichten nog steeds tekortschieten

Beleggers onder de indruk van oplopende stijgingen. Aandelen in SAP (SAPG.DE) zijn woensdag gedaald, waarbij beleggers teleurgesteld waren dat de omzet- en winstvooruitzichten van de Duitse bedrijfssoftwaregroep niet verder waren verbeterd.

 

De aandelen van het bedrijf waarvan de software wordt gebruikt voor financiën, personeelsbeheer en toeleveringsketens, waren halverwege de ochtend met 2% gedaald, na een eerste rally voorafgaand aan de opening in Frankfurt.

 

Stijging van de cloudomzet

SAP zei dat het verwachtte dat de cloudomzet dit jaar met 15%-18% zou groeien, waardoor de totale cloud- en softwareomzet met 2%-3% zou stijgen. Voor 2021 werd het bedrijfsresultaat voorspeld binnen een bandbreedte van onveranderd tot 4% lager. Koers kpn aandeel is gestegen.

 

Citi-analist Amit Harchandani zei dat de herziene vooruitzichten voor omzet en winst onder de consensusprognoses lagen, terwijl de leidende indicator van SAP voor nieuwe cloudactiviteiten slechts een stapsgewijze verbetering liet zien.

 

 

Hij zei dat de voorspellingen van SAP uitkwamen “tegen nogal optimistische buyside-verwachtingen”. Uit gegevens van Refinitiv blijkt dat 25 analisten SAP beoordelen met ‘kopen’, 10 met ‘houden’ en slechts twee met ‘verkopen’.

 

SAP liet zijn prognoses op middellange termijn in oktober vallen toen Chief Executive Christian Klein all-in ging op cloudservices die abonnementsinkomsten gespreid in de tijd genereren, in tegenstelling tot softwarelicenties die hoge initiële kosten opleveren.

 

STIJGEN MET KLEIN?

In januari lanceerde hij Rise with SAP, een alles-in-één pakket voor digitale transformatie. Een sterke opname zorgde in het tweede kwartaal voor een groei van 20% in de huidige cloudachterstand – een maatstaf voor de inkomende business.

 

De cloudachterstand voor vlaggenschipdatabase S/4HANA steeg met 48%, wat de voortgang van het Rise with SAP-programma bevestigt. Het bedrijf zei dat het momentum zag, vooral in de Verenigde Staten, waar het een versnelling van de groei van de cloudomzet in de tweede helft voorspelde. Imcd koers aandelen is gestegen.

 

“We zien een sterke acceptatie van ons cloudportfolio nu klanten SAP kiezen voor hun bedrijfstransformatie. Onze strategie werkt”, zei Klein. Jefferies-analist Julian Serafini zei dat de resultaten aantoonden dat de cloudtransitie van SAP “blijft slagen”.

 

Maar anderen zeggen dat SAP’s incrementele verhogingen van de begeleiding in de afgelopen twee kwartalen geen indruk hebben gemaakt. “Een in-line update wordt tegenwoordig meestal niet als goed genoeg gezien en leidt tot enige uitverkoop”, zei Citi’s Harchandani.

 

Aandelen verhandeling

De aandelen van SAP worden nog steeds onder hun niveau verhandeld vóór de verlaging van de prognoses van oktober, die een uitverkoop veroorzaakte die het bedrijf zijn positie als het meest waardevolle technologiebedrijf van Europa ontnam.

 

De aangepaste omzet, een stijging van 3% bij constante wisselkoersen tot 6,67 miljard euro ($ 7,85 miljard) in het kwartaal, was in lijn met de mediane schattingen van analisten opgesteld door Refinitiv.

 

Het bedrijfsresultaat steeg met 3% tot 1,92 miljard euro en lag boven het gemiddelde. De aangepaste winst per aandeel steeg met 50% tot 1,75 euro, waarbij Chief Financial Officer Luka Mucic de winstgevende durfkapitaalinvesteringen van SAP benadrukte.

 

SAP verhoogde zijn prognose voor cloud- en software-inkomsten voor het volledige jaar met 200 miljoen euro tot 23,6 miljard-24 miljard euro, terwijl het nu de bedrijfswinst ziet op 7,95 miljard-8,25 miljard euro – een stijging van 150 miljoen euro aan de ondergrens.